Annons
Annons

Var med och skapa demokrati!

namnlst-1_65229072

Sydsvenskan har inför valet 2014 erbjudit läsare information på de 10 vanligaste språken som talas i Malmö. Jag tycker det var en jättebra idé. Du kan läsa om det på www.sydsvenskan.se/translate

Och ännu roligare blev det att jag blev tillfrågad om jag ville skriva en krönika för sidan. En krönika som skulle översättas till alla dessa språk. Ett sådant erbjudande går ju inte att missa, så här kommer krönikan och på länken ovan kan du hitta översättningarna.

Annons

Var med och skapa demokrati!
Sverige är en demokrati och vi säger ofta att det är val vart fjärde år.
Vi glömmer lätt att är val varje dag.
Faktiskt flera gånger varje dag.
Val som påverkar både dig och Sverige.

Du väljer vad du ska äta, ha på dig och var du ska köpa dina kläder. Du väljer om du ska köpa nytt, ”second hand”, ”Fairtrade” eller något som är tillverkat någonstans i en stor internationell koncern. Du väljer vilken skola dina barn ska gå i, vem du ska anställa, vilken religion som känns bäst för dig osv. I det oändliga …

Men det viktigaste valet gör du i bemötandet av dina medmänniskor
Väljer du kärlek eller rädsla?
Rädsla är människan farligaste fiende. Den stänger in och skapar misstänksamhet, fientlighet, diskriminering, hat, våld och kan i värsta fall leda till ett samhälles sammanbrott.
Kärleken öppnar upp och tillåter sig att vara nyfiken. Den vill veta, skapar förståelse, inkluderar, utvecklar och leder till tillväxt.
I varje möte väljer du kärlek eller rädsla.

Ingen väljer att vara transperson, homosexuell, Europé, Afrikan eller Asiat, men det är ett aktivt val att vara transofob, homofob eller rasist.

I en demokrati kan jag leva det liv jag själv vill leva istället för det liv någon annan vill att jag ska leva. I en demokrati tillåter vi människor att vara olika eftersom vi vet att det inte finns två människor som är likadana på vår jord. Och att det är olikheterna och inte likheterna som utvecklar både samhället och oss själva.

Men demokrati är inte något vi har, det är något vi skapar varje dag i våra handlingar.  Vi riskerar demokratin varje gång vi väljer att skriva anonyma inlägg, att vara tysta när någon blir kränkt, att vara maskerade när vi demonstrerar eller att inte rösta i demokratiska val. Riskera inte demokratin!

Var med och skapa demokrati du också!

Jag heter Sara Lund – åtminstone ibland. Annars heter jag Claes Schmidt. Jag är inspiratör, föreläsare, entreprenör och människa med en ADHD-begåvning.
Jag är dessutom transperson. Jag har inte valt att vara transperson, men jag har valt att vara öppen med det.

LÄS OCKSÅ

(132)
(0)

1 kommentar

Annons

Senaste från Allas

Laddar