Annons
Annons

Världens dyraste kaffe?

Café Florian på Markusplatsen i Venedig

Alla som studerat marknadsföring och varumärke har stött på jämförelsen med kaffet. Det kostar i runda slängar 50 öre att producera en kopp kaffe hemma, inräknat avskrivning på kaffe bryggaren.
Men den som inte vill dricka sitt kaffe hemma, har gott om ställen att välja på. Och det är då det börjar kosta, för nu tar säljaren betalt efter i vilken miljö du vill dricka ditt kaffe. Man skulle nästan kunna kalla det en ”miljöavgift”.

Annons

På McDonalds anser man det vara värt 10-12 kronor att dricka en kopp kaffe. På finare hotell och restauranger kostar en kopp runt 20-25 kronor. I London är snittet  £ 2.20 – 3.50 (ungefär 25-40 kr) för en kopp på olika kaffebarer och ännu dyrare på hotellen.

Världen dyraste kaffe på världens dyraste Café?

På Markusplatsen i Venedig påstås en kopp kaffe kosta 150 kr. 
Jag tyckte det lät lite i mesta laget och kände att jag var tvungen att kolla – så igår gjorde jag det. Min hustru och jag besökte helt enkelt Café FlorianMarkusplatsen eller Piazza San Marco som lokalbefolkningen kallar torget.

Vi lade omedelbart märke till att i Sverige vill man uppehålla sig i solen. I Venedig uppehåller man var som helst utom i solen. I Sverige stänger vi dörrar och fönster för att inte släppa ut värmen. I Venedig stänger man fönster och dörrar för att inte släppa in värmen.
Vi slog oss ner en bit framför kapellet som mest spelade Wienklassiker plus den passande gamla Zarah Leanderdängan ”Jag vill ha en gondol i Nordens Venedig”. Fast musikerna trodde nog att de spelade ”Biolino tzigano”. Musikavgiften var €6.

Vi beställde en kopp kaffe, en Frappe med vanligglass och en fruktsallad. Eftermiddagsfikat för oss två gick på € 52 (knappt 500 kr).
Vi har hört talas om ”brickluch”, men här möttes vi av en nyhet – brickfika! Servitören ställer helt enkelt brickan med beställningen på bordet och flyttar om lite så att min Frappe kom på min sida av brickan osv. Men att lyfta fikat från brickan fanns inte i deras sinnevärld. Visst är dom konstiga i utlandet!

Vi kunde således konstatera att det stämmer: En kopp kaffe  på Markusplatsen i Venedig kostar 150 kr.
Var det värt det?
Det var billigare än att åka gondol …

LÄS OCKSÅ

(35)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar