Annons
Annons

Vem äger rätten att definiera dig?

HandskakningJag menar precis som Sveriges domstolar att det är upp till var och en vem vi vill ha fysisk kontakt med. Men jag tycker det har väldigt mycket med jämställdhet och gammalt tankesätt att göra när män och kvinnor inte får röra varandra och att kvinnor ska dölja olika delar, ibland hela kroppen för män som inte tillhör familjen. Och var hamnar varje människas rätt att definiera sig själv i den diskussionen?

Annons

Dessutom tycker jag det är lika nedvärderande mot mig som ”man” att förbjuda män och kvinnor att röra vid varandra för att att det finns män som inte klarar att hantera sin lustar. Jag möter 100-tals kvinnor varje dag och jag har inga problem att hålla tillbaka mina sexuella lustar. Problemet med män som inte kan hantera sina lustar finns även i vår kultur, men att gå så långt att förbjuda män och kvinnor att röra vid varandra tycker jag känns väldigt överdrivet. Det hade räckt utmärkt om domstolarna varit tydligare med att ett ”nej” är alltid ett ”nej”

Häromdagen föreläste jag i en gymnasieskola och bjöd upp en manlig elev att vara ”sidekick”. När han kommer upp på scenen vägrar han ta mig i hand – för att jag är en kvinna.
– Men jag är inte kvinna, säger jag, jag är en biologisk man.
– Du ser ut som en kvinna och då är du en kvinna.
– Det är inte upp dig att definiera mig. Det är upp till varje människa att definiera sig själv – och att inte definiera sig. Håller du inte med om det?
– Men du är kvinna, upprepar han
– Då definierar jag dig som kvinna och eftersom vi är två kvinnor kan vi ju ta varandra i hand, säger jag och sträcker farm handen.
– Men jag är man, hävdar han och ler.
– Det är jag också, så då kan vi ju ta varandra i hand, eller hur? säger jag.
– Nä, du är kvinna!

Jag pekar på en kvinna längst fram som är klädd i klädd i jeans, t-shirt och gympadojjor.
– Då är det alltså en man som sitter där borta, säger jag och pekar på kvinnan längst fram i manskläder.
– Nej, det är en kvinna, svarar killen.
– Så du menar att en kvinna i manskläder är en kvinna, men en man i kvinnokläder är en kvinna? Känns det logiskt? frågar jag. Vem ska bestämma om det är man eller en kvinna?
– Det gör jag, svarar han och så är vi tillbaka på ruta ett igen.

Jag inser att mannen försöker ta i från mig rätten att definiera mig själv, tackar för bidraget och visar ner honom från scenen igen. Det kändes inte intressant att fortsätta diskutera med honom eftersom han inte hade något annat att säga mer än att det är han som bestämmer och då blir det ju ingen diskussion.

Jag tycker mötet var både spännande och skrämmande.
Jag respekterar hans rätt att välja vem han vill ta i hand, men jag respekterar inte att han tar ifrån mig rätten att definiera mig själv. 
Vad händer när islam möter forskningen som talar om att könet inte sitter mellan benen och att det finns flera än två kön?  Islam är en 600 år modernare religion är kristendomen, men i Sverige har vi kommit betydligt längre än islam i vår syn på varje människas rätt att definiera sig själv.

Varken kvinnors eller mäns rättigheter får begränsas med hänvisning till traditioner, religioner eller kulturer.

Det känns viktigt att påpeka att jag har många vänner från muslimska länder och jag möter väldigt många muslimska män på mina föreläsningar. Vi skakar hand och vi kramas och jag ser att de hälsar på kvinnor på samma sätt som de hälsar på mig, men det är första gången jag mött en man som vägrat ta mig i hand.
Läs här hur det gick på en skola i Hällefors.

Läs även Heidi Avellans artikel ”Svenska krusbär är godare”

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar